Rofe Tinto to czerwone wino wytrawne produkowane z rodzimego szczepu Listán Negro przez innowacyjny projekt Puro Rofe na wyspie Lanzarote. Winogrona pozyskiwane są z winnic z różnych rejonów wyspy. Wszystkie winorośle mają ponad 100 lat i są zakorzenione w głębokich, czarnych, wulkanicznych piaskach, które są znakiem rozpoznawczym wyspy i lokalnie nazywa się je „rofe”. Każda winorośl sadzona jest w okrągłej niecce o głębokości do dwóch metrów, aby chronić ją przed silnymi wiatrami znad Sahary. Winnice uprawiane są w sposób przyjazny dla środowiska. Winogrona zbierane są ręcznie i miażdżone w tradycyjnej prasie, a następnie część macerowana jest w całych kiściach w amforach, część w dębowych beczkach, a pozostałe w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Fermentacja odbywa się na rodzimych drożdżach, spontanicznie, bez klarowania i filtrowania. Dojrzewa 8 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wyprodukowano jedynie 1686 butelek.