Rofe Blanco to białe wytrawne wino produkowane z rodzimych odmian Malvasía Volcánica, Diego i Listán Blanco przez innowacyjny projekt Puro Rofe na jednej z Wysp Kanaryjskich – Lanzarote. Malvasia zapewnia aromat i głębię mineralnych smaków, podczas gdy Diego zapewnia świeżość i kwasowość. Wszystkie winorośle mają około 100 lat i są zakorzenione w głębokich, czarnych, wulkanicznych glebach, które są znakiem rozpoznawczym wyspy i lokalnie nazywa się je „rofe”. Każda winorośl sadzona jest w okrągłej niecce o głębokości do dwóch metrów, aby chronić ją przed silnymi wiatrami znad Sahary. Winogrona zbierane są ręcznie, a następnie miażdżone w kamiennych korytkach. Szczepy dojrzewają w różnym czasie, więc fermentują osobno w kadziach ze stali nierdzewnej na rodzimych drożdżach bez filtrowania i klarowania. Wino dojrzewa 8 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wyprodukowano 3186 butelek.